Meteen naar de inhoud

Nieuws

Vastgoedsector verwacht stormloop

1 oktober 2019.

Het Vlaams regeerakkoord kondigde gisteren de afschaffing van de woonbonus aan. Vanaf 1 januari 2020 kunnen kopers niet langer genieten van een belastingvermindering. Wie graag een huis wil kopen zet er dus best vaart achter. Wie vandaag nog zijn huis verkoopt , zal veel kandidaten over de vloer krijgen.

De woonbonus biedt momenteel nog gedurende de hele looptijd van het krediet een belastingvoordeel. De kredietnemers mogen de betaalde intresten en de terugbetaalde kapitaalaflossingen inbrengen in hun belastingsaangifte. 

Als compensatie voor de afschaffing van de woonbonus kondigt de Vlaamse regering een daling van de registratierechten aan. Vanaf 2020 betaal je 6% registratierechten i.p.v. de huidige 7%.

Wat betekent dit nu precies voor je portemonnee?

Wie na januari 2020 een woning koopt zal meer belastingen moeten betalen. Als je bijvoorbeeld een lening met een looptijd van 25 jaar hebt, zal je als alleenstaande 20 000 euro extra belasting moeten betalen. Een koppel verliest door de maatregel gemiddeld 40.000 euro.

Wie een nieuwe woning koopt, moet nu één keer “registratierechten” betalen. De nieuwe regering gaat dat verlagen van zeven procent van de aankoopprijs, naar zes procent. Dat betekent dat je voor een gemiddelde woning 2.500 euro minder zal moeten betalen.

Wees er snel bij en kies nu nog één van onze woningen uit ons aanbod.